Międzynarodowy Dzień Sera, 27 marzec
27 marzec niby nic nie znacząca data, a jednak. Dla wielbicieli sera, ważna. Bowiem tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sera.
U mnie w domu największą fanką sera żółtego jest moja córka. Może go jeść często. Koniecznie sam starty na tarce. Osobiście też lubię jadać sery, tylko ja wolę różnorodność. Czy wiecie że jest ponad 4000 gatunków serów na świecie. Ogromny wybór, prawda? Mam kilka ulubieńców camembert czy brie. Jadam też nasz polski biały ser.
W Polsce produkowanych jest ok 90 gatunków serów. Przybliżę Wam te najbardziej znane zarówno na świecie jak i w Polsce.
Sery miękkie:
BRIE – Francuski ser wytwarzany z mleka krowiego. Charakteryzuje się białą, aksamitną skórką oraz kremowo-żółtym miąższem. Ma śmietankowy smak i charakterystyczny, lekko pieczarkowy zapach.
CAMEMBERT – Miękki ser produkowany z mleka krowiego. W procesie dojrzewania, za sprawą grzybów pleśni, pokrywa się charakterystyczną białą pleśnią, tworząc swoistą skórkę. Camembert jest sprężysty, o kremowej barwie wewnątrz. Ma delikatny, lekko maślany smak i łagodny aromat.
Sery z przerostem niebieskiej pleśni:
GORGONZOLA – Miękki, dojrzewający, włoski ser pleśniowy produkowany z krowiego mleka. Ma charakterystyczne niebiesko-zielone żyłki pleśni, miękki, kremowy miąższ i zdecydowany, lekko pikantny smak.
BLEU – charakteryzuje się intensywnym, słonym smakiem. Jest znakomitym dodatkiem do sosów, zup, past serowych lub tostów. Świetnie pasuje do makaronu i sałatek. Z tym serem wyśmienicie komponują się wina białe półwytrawne
Sery półtwarde i twarde
GOUDA – Półtwardy, dojrzewający ser wytwarzany z mleka krowiego. Jest jednym z najsłynniejszych holenderskich serów. Ma intensywny, wyrazisty zapach, śmietankowy smak i jędrny miąższ z małymi dziurkami. Może być używany do kanapek, sałatek, przekąsek, zapiekanek. Bardzo dobrze się ściera.
CHEDDAR – Twardy, dojrzewający ser, pochodzący z Anglii. Produkowany jest z mleka krowiego, zawiera ok. 25% tłuszczu. Zwykle dojrzewa od 9 do nawet 24 miesięcy. Tradycyjna odmiana ma pomarańczową barwę. Ma lekko kwaśny i orzechowy posmak. Wraz z procesem dojrzewania nabiera zdecydowanego, ostrzejszego smaku.
Niewątpliwie liderem wśród serów jest Francja. To właśnie tam wytwarza się najwięcej serów na świecie.
Chciałam zaproponować Wam dwa dania z serem w roli głównej.
Makaron z serem Cheddar i brokułem
200 g makaron, u mnie rurki
50 d sera cheddar, u mnie CHEDDAR MATURE
ząbek czosnku
mała cebula
2 łyżki oliwy
100 ml jogurtu lub śmietanki
5 -6 różyczek brokuła
sól, pieprz do smaku
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaje cebule i szklę, przepuszczony czosnek i brokuł. Na koniec dolewam jogurt i doprawiam solą, pieprzem i cheddar. Ugotowany makaron łączę z sosem, posypuje obficie serem cheddar.
Tarta ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g świeżego szpinaku (450g)
50 g sera GORGONZOLA DOLCE
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki gęstej śmietany 18%
2 jajka
Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem. Spód tarty podpiec w nagrzanym do temp. 200˚C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemu nadzienie. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać szpinak i mieszać od czasu do czasu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak doprawić do smaku solą. Dodać pokrojony ser pleśniowy i wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 180˚C. Podawać gorącą.
Lubicie sery? Jakie najczęściej jadacie?
O matko! Toż to moja miłość, nawet te najbardziej śmierdzące 🙂
Właśnie zrobiłam się głodna przez ciebie!
Z pleśniowych serów jestem stanie zjeść tylko Brie i Cammembert innych niestety nie znoszę.
Przegapiłam ten dzień, ale ponieważ ja i tak codziennie cieszę się smakiem różnych serów, zatem wszystko jest ok. 🙂
Ależ apetycznie tu. MMM.
Jestem głodna od samego patrzenia.
Chętnie skorzystam z przepisamu
Lubie dodawac sery do roznych potraw 🙂 nawet nie wiedzialam ze jest taki dzien 😛
Nie słyszałam o takim święcie. Ale ponieważ uwielbiam sery pleśniowe, chętnie będę je obchodzić nawet co rok 🙂
Bardzo lubię sery pod różną postacią 🙂 Prawdziwe sery teraz to rarytas .
Uwielbiam sery oraz możliwość poznawania ich nowych smaków pychota.
Że też ja o tym nie wiedziałam! Ser uwielbiam – smakuje mi w każdej postaci!
Pleśniowe 😉 Zazwyczaj jem je tak same, chociaż ostatnio znów wróciłam do serków twarogowych 😉
Mieszkam w Holandii, więc mam dostęp do przeróżnych serów, lepszych i tych gorszych również, ale z żółtych jakoś najbardziej mi smakuje Polski ser. Chyba kwestia przyzwyczajenia. Chociaż skuszebsoe czasem na urozmaicenie.
Jeśli chodzi o sery, to ja ostatnio tylko twaróg spożywam..
za serami nie przepadam, szczególnie tymi pleśniowymi .
jedyny ser jaki toleruje to gouda 😀 , ale i tak jem w małych ilościach, ogólnie nabiału mało jem.
Sery uwielbiam, nie ma chyba takiego którego nie lubię. A już regionalne kupione na miejscu to jest kosmos. Koryciński czy oscypek, mniam 🙂
O proszę, nawet nie wiedziałam, że było takie święto 😉 Zarówno tarta, jak i makaron prezentują się bardzo smakowicie 🙂
Jak ja to mogłam przegapić, na szczęście celebruję cały rok:)
Nie znalam tego swieta, a kiedys nienawidzilam sera, ale odkad mieszkam (juz ponad 13 lat) w kraju sera zaczelam czesciej sie do niego usmiechac 😉
Lubię jeść sery. Ale nie koniecznie te pleśniowe.
Nawet nie wiedziałam o takim dniu, ja najczęściej sięgam po ser żółty Gouda albo Feta. 🙂
uwielbiam sery, zwłaszcza pleśniowe, nawet te bardziej “śmierdziuszkowate” 🙂
Nawet nie wiedziałam, że jest taki dzień… Ale ser był wczoraj zjedzony 🙂
Ser w naszym domu musi być zawsze!
mniamm, pycha uwielbiam dobre sery, właśnie sobie przypomniałam, ze zapomniałam kupić fety do sałatki do pracy
uwielbiam wszelkiego rodzaju sery także narobiłaś mi smaka!
Każdy ser, który jest żółty- lubię… ale całej reszty w naszym kraju nie przełknę :/
Bardzo fajne przepisy. A sery lubię jadąc. Fajne że jest coś takiego jak dzień serów.
Nie wyobrażam sobie życia bez sera. Chyba nie ma sera, którego bym nie lubiła. Kocham sery hiszpańskie: manchego, mahón czy też tetilla.
Lubię sery w każdej postaci
uwielbiam taki ser. proponuje robić lepsze zdjęcia gdyż te są mało wyrażne.
Lubię sery, nawet nie wiedziałam że jest aż tyle rodzai na świecie 🙂