Międzynarodowy Dzień Sera, 27 marzec

27 marzec niby nic nie znacząca data, a jednak. Dla wielbicieli sera, ważna. Bowiem tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sera.

 

U mnie w domu największą fanką sera żółtego jest moja córka. Może go jeść często. Koniecznie sam starty na tarce. Osobiście też lubię jadać sery, tylko ja wolę różnorodność. Czy wiecie że jest ponad  4000 gatunków serów na świecie. Ogromny wybór, prawda? Mam kilka ulubieńców camembert czy brie. Jadam też nasz polski biały ser.

W Polsce produkowanych jest ok 90 gatunków serów. Przybliżę Wam te najbardziej znane zarówno na świecie jak i w Polsce.

 

Sery miękkie:

BRIE – Francuski ser wytwarzany z mleka krowiego. Charakteryzuje się białą, aksamitną skórką oraz kremowo-żółtym miąższem. Ma śmietankowy smak i charakterystyczny, lekko pieczarkowy zapach.

CAMEMBERT – Miękki ser produkowany z mleka krowiego. W procesie dojrzewania, za sprawą grzybów pleśni, pokrywa się charakterystyczną białą pleśnią, tworząc swoistą skórkę. Camembert jest sprężysty, o kremowej barwie wewnątrz. Ma delikatny, lekko maślany smak i łagodny aromat.

Sery z przerostem niebieskiej pleśni:

GORGONZOLA – Miękki, dojrzewający, włoski ser pleśniowy produkowany z krowiego mleka. Ma charakterystyczne niebiesko-zielone żyłki pleśni, miękki, kremowy miąższ i zdecydowany, lekko pikantny smak.

BLEU – charakteryzuje się intensywnym, słonym smakiem. Jest znakomitym dodatkiem do sosów, zup, past serowych lub tostów. Świetnie pasuje do makaronu i sałatek. Z tym serem wyśmienicie komponują się wina białe półwytrawne

Sery półtwarde i twarde

GOUDA – Półtwardy, dojrzewający ser wytwarzany z mleka krowiego. Jest jednym z najsłynniejszych holenderskich serów. Ma intensywny, wyrazisty zapach, śmietankowy smak i jędrny miąższ z małymi dziurkami. Może być używany do kanapek, sałatek, przekąsek, zapiekanek. Bardzo dobrze się ściera.

CHEDDAR – Twardy, dojrzewający ser, pochodzący z Anglii. Produkowany jest z mleka krowiego, zawiera ok. 25% tłuszczu. Zwykle dojrzewa od 9 do nawet 24 miesięcy. Tradycyjna odmiana ma pomarańczową barwę. Ma lekko kwaśny i orzechowy posmak. Wraz z procesem dojrzewania nabiera zdecydowanego, ostrzejszego smaku.

Niewątpliwie liderem wśród serów jest Francja. To właśnie tam wytwarza się najwięcej serów na świecie.

 

 

Chciałam zaproponować Wam dwa dania z serem w roli głównej.

 

Makaron z serem Cheddar i brokułem

200 g makaron, u mnie rurki

50 d sera cheddar,  u mnie CHEDDAR MATURE

ząbek czosnku

mała cebula

2 łyżki oliwy

100 ml jogurtu lub śmietanki

5 -6 różyczek brokuła

sól, pieprz do smaku

 

Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaje cebule i szklę, przepuszczony czosnek i brokuł.  Na koniec dolewam jogurt i doprawiam  solą, pieprzem i cheddar. Ugotowany makaron łączę  z sosem, posypuje obficie serem cheddar.

 

 

Tarta ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g świeżego  szpinaku (450g)

50 g sera GORGONZOLA DOLCE

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

3 łyżki gęstej śmietany 18%

2 jajka

Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem. Spód tarty podpiec  w nagrzanym  do temp. 200˚C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemu nadzienie. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać  szpinak i mieszać od czasu do czasu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Szpinak doprawić do smaku solą. Dodać pokrojony ser pleśniowy i wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 180˚C. Podawać gorącą.

Lubicie sery? Jakie najczęściej jadacie?

30 myśli na temat “Międzynarodowy Dzień Sera, 27 marzec

  • 10 kwietnia 2019 o 14:11
    Permalink

    Z pleśniowych serów jestem stanie zjeść tylko Brie i Cammembert innych niestety nie znoszę.

    Odpowiedz
  • 1 kwietnia 2019 o 14:22
    Permalink

    Lubie dodawac sery do roznych potraw 🙂 nawet nie wiedzialam ze jest taki dzien 😛

    Odpowiedz
  • 1 kwietnia 2019 o 10:24
    Permalink

    Nie słyszałam o takim święcie. Ale ponieważ uwielbiam sery pleśniowe, chętnie będę je obchodzić nawet co rok 🙂

    Odpowiedz
  • 30 marca 2019 o 13:48
    Permalink

    Pleśniowe 😉 Zazwyczaj jem je tak same, chociaż ostatnio znów wróciłam do serków twarogowych 😉

    Odpowiedz
  • 30 marca 2019 o 13:21
    Permalink

    Mieszkam w Holandii, więc mam dostęp do przeróżnych serów, lepszych i tych gorszych również, ale z żółtych jakoś najbardziej mi smakuje Polski ser. Chyba kwestia przyzwyczajenia. Chociaż skuszebsoe czasem na urozmaicenie.

    Odpowiedz
  • 29 marca 2019 o 21:24
    Permalink

    za serami nie przepadam, szczególnie tymi pleśniowymi .
    jedyny ser jaki toleruje to gouda 😀 , ale i tak jem w małych ilościach, ogólnie nabiału mało jem.

    Odpowiedz
  • 29 marca 2019 o 15:32
    Permalink

    Sery uwielbiam, nie ma chyba takiego którego nie lubię. A już regionalne kupione na miejscu to jest kosmos. Koryciński czy oscypek, mniam 🙂

    Odpowiedz
  • 29 marca 2019 o 12:07
    Permalink

    Jak ja to mogłam przegapić, na szczęście celebruję cały rok:)

    Odpowiedz
  • 28 marca 2019 o 20:18
    Permalink

    Nie znalam tego swieta, a kiedys nienawidzilam sera, ale odkad mieszkam (juz ponad 13 lat) w kraju sera zaczelam czesciej sie do niego usmiechac 😉

    Odpowiedz
  • 28 marca 2019 o 17:48
    Permalink

    Lubię jeść sery. Ale nie koniecznie te pleśniowe.

    Odpowiedz
  • 28 marca 2019 o 16:25
    Permalink

    Nawet nie wiedziałam o takim dniu, ja najczęściej sięgam po ser żółty Gouda albo Feta. 🙂

    Odpowiedz
  • 28 marca 2019 o 10:30
    Permalink

    Nawet nie wiedziałam, że jest taki dzień… Ale ser był wczoraj zjedzony 🙂

    Odpowiedz
  • 28 marca 2019 o 09:41
    Permalink

    mniamm, pycha uwielbiam dobre sery, właśnie sobie przypomniałam, ze zapomniałam kupić fety do sałatki do pracy

    Odpowiedz
  • 27 marca 2019 o 17:38
    Permalink

    Bardzo fajne przepisy. A sery lubię jadąc. Fajne że jest coś takiego jak dzień serów.

    Odpowiedz
  • 27 marca 2019 o 16:34
    Permalink

    Nie wyobrażam sobie życia bez sera. Chyba nie ma sera, którego bym nie lubiła. Kocham sery hiszpańskie: manchego, mahón czy też tetilla.

    Odpowiedz
  • 27 marca 2019 o 15:35
    Permalink

    uwielbiam taki ser. proponuje robić lepsze zdjęcia gdyż te są mało wyrażne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *