Marmurkowe muffinki
Muffinki niejedno mają imię i niejedną formę. Zachwycają wieloma smakami, dzięki czemu stanowią świetny deser dla każdego. Dla fanów ciasta marmurowego także coś się znajdzie. Jak zrobić muffinki o dwóch smakach?
Marmurkowe muffinki – niezbędne składniki
Muffinki z czekoladą są pyszne, ale jednak dla niektórych nie mogą równać się z babeczkami marmurkowymi, które łączą w sobie smak czekolady i wanilii. Na szczęście przygotowanie ich jest banalnie proste. Potrzebujecie do tego tylko kilku składników:
- 300 gramów mąki pszennej
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 jajek
- Szklanki mleka
- Pół kostki masła
- Pół tabliczki czekolady
- Naturalnego ekstraktu waniliowego
- 100 gramów cukru
I to by było na tyle. Prawdopodobnie większość składników masz już w domu, więc szybko zrobisz pyszne marmurkowe babeczki.
Przepis na marmurkowe babeczki
Tajemnica marmurkowych babeczek to nie jedno, a dwa ciasta. Każde z nich jest pyszne i mogłoby zostać wykorzystane do zrobienia muffinek. Jednak połączone stają się duetem nie do przebicia. Jak zrobić ciasto na marmurkowe babeczki? Zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i roztopienia masła w garnku. Oba składniki muszą ostygnąć. W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do suchych składników wlej mleko połączone z jajkami oraz masło, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz podziel ciasto na dwie części – do jednej dolej czekoladę, a do drugiej kilka łyżeczek ekstraktu waniliowego. Wymieszaj składniki w obu miskach, by dobrze się ze sobą połączyły. Teraz czas nalewać masę do papilotek. Rób to po jednej łyżce – najpierw czekoladowe ciasto, później waniliowe. Rób tak to momentu, w którym papilotka będzie zapełniona do ¾ wysokości. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego papilotki z ciastem. Piecz babeczki przez 20 minut lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika możesz ozdobić je polewą bądź cukrem pudrem.
Tak przygotowane babeczki zachwycą i zwolenników czekoladowych deserów, i tych, którzy wolą ciasta waniliowe.
Już nieraz przygotowywałam muffinki z różnymi owocami (borówki mniaaaam), ale o marmurkowym cieście jeszcze nie słyszałam. Muszę się jeszcze wiele nauczyć 😉 Przy najbliższej możliwej okazji postaram się je zrobić, bo jednak prezentują się naprawdę dobrze! Choć osobiście dodałabym jeszcze jakieś owoce 😉 Ehh jestem fanką wszelkich owocków. Właściwie sama wymyśliłaś taki przepis czy wzięłaś go skądś? Aż ciekawa jestem. W każdym razie dziękuję za ten wpis, postaram się zrobić te muffinki jak najszybciej.
Muffinki wyglądają na prawdę apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Myślę, że imieniny mojej cioci będą do tego idealną okazją. Przepis jest prosty, więc co mogłoby pójść nie tak.
uwielbiamy z córką robić muffinki więc chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Bardzo lubię takie domowe babeczki. Twoje wyglądają cudnie 🙂
Ja w podobny sposób robię ciasto “zebrę”. Moje dzieci je uwielbiają. Właściwie to jest pyszne, nie za suche i też efektowne właśnie przez to marmurkowe wnętrze.
Chętnie wypróbuję przepis, bo moje dzieci bardzo lubią muffinki, a te kupne nie są tak smaczne jak być powinny.
Dawno nie piekłam babeczek, a tyle form czeka na użycie, zatem z przyjemnością podchwytuję przepis, będę działać. 🙂
Wieki nie jadłam marmurkowej babki, więc chętnie wypróbuję twój przepis na muffiny, które uwielbiamy 🙂
Ale mi narobiłaś teraz smaka zjadłabym je wszystkie omnom
U mnie przeszłyby tylko czekoladowe <3 Ale te z przepisu może też spróbuję 🙂
Bardzo lubię te babeczki i często robimy je w domu.
Jestem bardzo ciekawa smaku tych muffinek. Dość często sięgam po babeczki.
bardzo lubię robić muffkinki z dziećmi, a że to idealny przepis na nadchodzące święta, na pewno spróbujemy 🙂
Jaki prosty przepis! Zrobię i ja! Dzięki!