Babka cytrynowa z malinowym lukrem
Jak ten czas szybko płynie. Za niecałe dwa tygodnie święta. Ja postanowiłam przygotować babkę. Wilgotne, puszyste ciasto pachnące cytryną. Do tego malinowy lukier.
Składniki:
250 g masła lub margaryny
szklanka cukru
6 jajek
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skóra z jednej cytryny
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło/ margarynę ucieramy z cukrem prze ok 3 minuty na biały puch. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Do puszystej masy dodać mąkę. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w uchylonym piekarniku.
Lukier malinowy:
4 łyżki soku malinowego
szklanka cukru pudru
Połączyć cukier puder z sokiem malinowym.
Ostudzone ciasto polać lukrem.
Smacznego!
Babka wygląda rewelacyjnie z łukiem mailowym! Pewnie jest równie smaczna.
Z pewnością skorzystam z przepisu.
Buziaki 🙂
Super trafiłam bo właśnie szukałam przepisu na taką tartę 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! Idealne na nadchodzące Święta 🙂
Wygląda przepysznie, chętnie wypróbuję ten przepis na Wielkanoc 🙂
Idealnie! Uwielbiam ją a posiałam gdzieś przepis. Dzięki 😀
Za to kocham święta te wszystkie dobroci jak na zdjęciu miam miam i dwa razy do roku mogę jeść co chcę 🙂
Ale narobiłaś mi ochoty na babkę ^^ chyba jeszcze dziś wypróbuję Twój przepis 😀
Aż się głodna zrobiłam! Muszę to wypróbować! 😀
Wygląda bardzo apetycznie <3
Wygląda mega apetycznie muszę koniecznie wypróbować!
Będę musiała wypróbować Twój przepis 🙂
Wyglada przemysznie <3 idealna babka na świeta
Mniam, mniam! Wygląda smacznie :). Nie mogę się doczekać tego dobrego jedzenia na święta. Dużo będziesz piekła?