Babka cytrynowa z malinowym lukrem

Jak ten czas szybko płynie. Za niecałe dwa tygodnie święta. Ja postanowiłam przygotować babkę. Wilgotne, puszyste ciasto pachnące cytryną. Do tego malinowy lukier.

Składniki:

250 g masła lub margaryny

szklanka cukru

6 jajek

3 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skóra z jednej cytryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło/ margarynę ucieramy z cukrem prze ok 3 minuty na biały puch. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Do puszystej masy dodać mąkę. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w uchylonym piekarniku.

Lukier malinowy:

4 łyżki soku malinowego

szklanka cukru pudru

Połączyć cukier puder z sokiem malinowym.

Ostudzone ciasto polać lukrem.

Smacznego!

13 komentarzy do “Babka cytrynowa z malinowym lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *