Sekrety włoskiej kuchni, Elena Kostioukovitch, Recenzja

W mojej bibliotece jest wiele książek kucharskich, swego czasu często szukałam nowych przepisów czy inspiracji. Są książki zarówno polskich autorów jak i zagranicznych. Do tej kolekcji dołączyła nowość. Niedawno na polskim rynku ukazała się pięknie wydana nie kucharska książka “Sekrety włoskiej kuchni” autorstwa Elena Kostioukovitch.

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.

Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.

Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia… Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.

Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.

Sekrety włoskiej kuchni to nie książka kucharska, to podróż przez rejony smakowitych Włoch. Podobnie jak u nas w Polsce każdy rejon, ma swoją kulturę, swoje dania kulinarne. Regionalne specjały, wyrobu spotykane tylko w jednej części kraju. Moim zdaniem włosi to jedyny naród który potrafi z fascynacją opowiadać o jedzeniu. Ta książka to wspaniała podróż po kraju, pięknie wydana, pomiędzy treścią znajdziemy obrazy. Ukazujące nie tylko niektóre dania, ale także krajobrazy, architekturę i ludzi. Przedmowa w wykonaniu Umberto Evo, przyjaciela autorki bardzo zachęca do zagłębienia się w lekturze.

Jeśli jesteś wielbicielem Włoch i włoskiej kuchni musisz koniecznie zajrzeć do książki “Sekrety włoskiej kuchni” Elena Kostioukovitch.

Wydawnictwo: Albatros

Byliście kiedyś we Włoszech? Lubicie włoską kuchnię?

25 komentarzy do “Sekrety włoskiej kuchni, Elena Kostioukovitch, Recenzja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *