Sekrety włoskiej kuchni, Elena Kostioukovitch, Recenzja

W mojej bibliotece jest wiele książek kucharskich, swego czasu często szukałam nowych przepisów czy inspiracji. Są książki zarówno polskich autorów jak i zagranicznych. Do tej kolekcji dołączyła nowość. Niedawno na polskim rynku ukazała się pięknie wydana nie kucharska książka “Sekrety włoskiej kuchni” autorstwa Elena Kostioukovitch.

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.

Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.

Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia… Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.

Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.

Sekrety włoskiej kuchni to nie książka kucharska, to podróż przez rejony smakowitych Włoch. Podobnie jak u nas w Polsce każdy rejon, ma swoją kulturę, swoje dania kulinarne. Regionalne specjały, wyrobu spotykane tylko w jednej części kraju. Moim zdaniem włosi to jedyny naród który potrafi z fascynacją opowiadać o jedzeniu. Ta książka to wspaniała podróż po kraju, pięknie wydana, pomiędzy treścią znajdziemy obrazy. Ukazujące nie tylko niektóre dania, ale także krajobrazy, architekturę i ludzi. Przedmowa w wykonaniu Umberto Evo, przyjaciela autorki bardzo zachęca do zagłębienia się w lekturze.

Jeśli jesteś wielbicielem Włoch i włoskiej kuchni musisz koniecznie zajrzeć do książki “Sekrety włoskiej kuchni” Elena Kostioukovitch.

Wydawnictwo: Albatros

Byliście kiedyś we Włoszech? Lubicie włoską kuchnię?

25 myśli na temat “Sekrety włoskiej kuchni, Elena Kostioukovitch, Recenzja

  • 20 września 2020 o 19:49
    Permalink

    Nie przepadam za włoską kuchnią, wolę bardziej orientalne smaki, na przykład potrawy z Korei Południowej.

    Odpowiedz
  • 5 września 2020 o 16:45
    Permalink

    Jeszcze nie miałam okazji się tam znaleźć 😉 Ale mam nadzieję, że po pandemii się to uda 😉 Książek kucharskich nie używam aż tak często, ale z przyjemnością sprezentuję ją babci 😉
    i

    Odpowiedz
  • 4 września 2020 o 19:16
    Permalink

    Książka zapewne jest skarbnica wiedzy. W poszukiwaniu przepisów sięgam jednak do Internetu.

    Odpowiedz
  • 3 września 2020 o 09:11
    Permalink

    Zwykle jak szukam przepisu to korzystam z internetu, ale jest tam tyle nieudanych wg mnie propozycji, że czasem rozglądam się za książką kucharską dotyczącą np. jakiejś kuchni, zwykle japońskiej czy orientalnej. Ale włoską także lubię.

    Odpowiedz
  • 1 września 2020 o 19:35
    Permalink

    Chyba nie ma kogoś, kto nie kocha pasty czy pizzy. Ja też należę do tego grona, ale wiem, że kuchnia włoska to nie tylko te dwie potrawy. Z chęcią poznałabym też inne, bo lubię eksperymentować.

    Odpowiedz
    • 4 września 2020 o 10:55
      Permalink

      Uwielbiam włoską kuchnię i aktualnie poznaje jej sekrety z pierwszej ręki:)

      Odpowiedz
  • 1 września 2020 o 15:58
    Permalink

    Oj chętnie ugotowała bym coś z tej książki! Uwielbiam włoskie jedzonko!

    Odpowiedz
    • 3 września 2020 o 20:25
      Permalink

      Uwielbiam włoska kuchnie. Różne pasty czy pizze. A co do książki to chciałabym ja mieć.

      Odpowiedz
  • 1 września 2020 o 13:33
    Permalink

    Uwielbiam kuchnię włoską. Widziałam tą książkę na stronie wydawnictwa Albatros i nawet myślałam nad jej zakupem. 🙂

    Odpowiedz
    • 2 września 2020 o 17:43
      Permalink

      Ja po prostu kocham włoska kuchnie ❤️ Byłam w zeszłym roku ah

      Odpowiedz
  • 1 września 2020 o 13:21
    Permalink

    Z reguły nie sięgam po takie książki, ale kuchnie włoską uwielbiam więc mogłabym przygarnąć taki egzemplarz 🙂

    Odpowiedz
  • 1 września 2020 o 13:17
    Permalink

    Bardzo lubię kuchnię włoską, choć pewnie poznałam tylko ułamek jej smaków 😉 Ale takie podróże kulinarne, są świetną okazją do poznania danego kraju 🙂

    Odpowiedz
  • 1 września 2020 o 12:36
    Permalink

    Włochy bardzo mnie ciekawią a kuchnie włoską uwielbiam. Chętnie przeczytam książkę i poznam tajniki Włoch 🙂

    Odpowiedz
  • 31 sierpnia 2020 o 23:53
    Permalink

    Słyszałam już o tej książce, Olga z Wielkiego booka ją bardzo chwaliła

    Odpowiedz
  • 31 sierpnia 2020 o 21:27
    Permalink

    Uwielbiam gotować, mam sporo książek Kucharskiego i zapisanych zeszytów. Ten tytuł również bym dodała na swoją półkę.

    Odpowiedz
  • 31 sierpnia 2020 o 19:55
    Permalink

    Ja i gotowanie to nie najlepszy pomysł, ale czasem coś tam ugotuję ;p Mogły by wyjść z tej książki ciekawe dania.

    Odpowiedz
  • 31 sierpnia 2020 o 16:21
    Permalink

    Hmm aktualnie nie mam książek kucharskich w domu

    Odpowiedz
    • 1 września 2020 o 07:17
      Permalink

      Jeśli kuchnia to zdecydowanie polska. Z włoskiej owszem, niektóre potrawy mi smakują, ale na dłuższą metę nie mogłabym tego jeść. Nasza kuchnia najbardziej mi odpowiada.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *