Eksperymenty. Krok po kroku, Recenzja książki dla dzieci

Piękna złota jesień nareszcie przyszłą i do nas. Jednak wraz z nią przeziębienie i wolne od przedszkola. Jednak my nie mamy zamiaru się nudzić. W naszym domu od pewnego czasu gości książeczka Eksperymenty. Krok po kroku od wydawnictwa Wilga.
 Eksperymenty. Krok po kroku

Czy można zważyć gaz? Co dzieje się z rybami w stawie zimą? Czy zamarzają? Słyszałeś może o niszczących dla przyrody kwaśnych deszczach? Albo o żrącej mocy kwasu z akumulatora? Niektóre substancje mają w sobie wielką moc!

Nauka otacza nas wszędzie! 35 szalonych eksperymentów, które można wykonać w domu, otworzą przed tobą magiczny świat nauki. Nie trzeba specjalistycznych przyrządów ani odzieży ochronnej, wystarczy tylko ta książka i ciekawość młodego naukowca!

 Eksperymenty. Krok po kroku
 Eksperymenty. Krok po kroku
 Eksperymenty. Krok po kroku

Eksperymenty. Krok po kroku to książeczka dla ciekawskich i rządnych wiedzy dzieci, ale także rodziców. Dla mnie nie lubiącej tematu chemii okazała się bardzo fajnym doświadczeniem. Moja córka natomiast nie mogła doczekać się kiedy zaczniemy działaś w tematyce eksperymentów.

Książeczka jest skarbnicą wiedzy chemicznej. Są to “przepisy” an ciekawe doświadczenia, które możemy zrobić wo domu. Większość potrzebnych rzeczy mamy w zasięgu ręki. Najważniejsze jednak dla mnie w tym wszystkim jest czas i zapał mojego dziecka. Jej ciekawość po robieniu takich badan była naprawdę duża i zachwycająca. Sama książka jest bardzo dobrze, ładnie i ciekawie wydana. Podzielona jest na działy, w każdym eksperymencie mamy dokładnie opisane co do jego wykonania jest potrzebne, w jakiej kolejności należy postępować.

Znacie książeczkę Eksperymenty. Krok po kroku ? Wasze dzieci lubią eksperymentować?

27 myśli na temat “Eksperymenty. Krok po kroku, Recenzja książki dla dzieci

  • 13 października 2020 o 09:53
    Permalink

    Już jako dziecko chciałam eksperymentować, mieć mikroskop, być badaczem. Widzę po dzieciach, że i one mają zryw do takiego doświadczalnego uczenia się, więc zestaw w sam raz dla nas.

    Odpowiedz
  • 12 października 2020 o 15:28
    Permalink

    Syn właśnie rozpoczął przygodę z chemią, wiec takie książki są dla mnie na wagę złota. A i ja zawsze marzyłam o takim eksperymentowaniu, więc z chęcią razem z dziećmi siądę do kolby, palnika i probówek 😉

    Odpowiedz
  • 9 października 2020 o 21:34
    Permalink

    O ja, siostrzenica uwielbia eksperymentować, już gdy była mała eksperymentowała, więc taka książeczka to świetna zabawa! Z pewnością była by zachwycona:)

    Odpowiedz
  • 9 października 2020 o 08:07
    Permalink

    Jeszcze nie miałam okazji mieć tej książeczki w ręce ale zamówiłam i już razem z synkiem nie możemy się doczekać.

    Odpowiedz
  • 8 października 2020 o 13:52
    Permalink

    to ciekawa książka nawet dla dorosłych, można nauczyć dziecko podstawowych zjawisk chemicznych ale też przypomnieć je sobie

    Odpowiedz
  • 7 października 2020 o 21:24
    Permalink

    Książka wydaje się być fantastyczna! Moi chłopcy byliby zachwyceni.

    Odpowiedz
  • 7 października 2020 o 17:29
    Permalink

    Mamy tę, jak i inne publikacje o eksperymentach. Dzięki tej książce, wykonaliśmy ze starszym synkiem wiele fascynujących doswiadczeń.

    Odpowiedz
  • 7 października 2020 o 13:22
    Permalink

    Mam kilka książek tego typu jeszcze z mojego dzieciństwa. Mój syn bardzo lubi po nie sięgać i robić doświadczenia w domu.

    Odpowiedz
    • 7 października 2020 o 21:41
      Permalink

      Mój synek jest jeszcze za mały na takie książeczki. Ale jest chłopcem ciekawym świata, więc i do tego dojdziemy.

      Odpowiedz
  • 7 października 2020 o 10:37
    Permalink

    Oooo… pracuje w przedszkolu i tam eksperymenty na porzadku dziennym. Dzieki! Tej pozycji nie znalam

    Odpowiedz
  • 6 października 2020 o 21:46
    Permalink

    Uwielbiam takie książki! Mamy zestaw małego chemika, ale tu widzę dużo więcej pomysłów. Zapisuję tytuł.

    Odpowiedz
  • 6 października 2020 o 21:26
    Permalink

    oo to co tygryski kochają najbardziej:) U nas ta książka podbiła by serca całej naszej trójki

    Odpowiedz
  • 6 października 2020 o 21:05
    Permalink

    Jestem fanką takich pozycji i od razu zapisuję, żeby kupić do biblioteki. Będę pierwszym czytelnikiem!

    Odpowiedz
  • 6 października 2020 o 18:52
    Permalink

    Taką książkę bym kupiła pod pretekstem zabawy… jako dorosły 😀 Pobawiłabym się!

    Odpowiedz
    • 7 października 2020 o 07:27
      Permalink

      O, nie przyznaję się, ale ja też chętnie bym kupiła dla siebie!

      Odpowiedz
  • 6 października 2020 o 08:23
    Permalink

    Taką hodowlę brylantów robiłam w podstawówce, miłe wspomnienia. Fajnie, że powstają takie książeczki, mój synek może trochę jeszcze jest na to za mały, ale kto wie, może za rok. 🙂

    Odpowiedz
      • 8 października 2020 o 13:56
        Permalink

        nie tylko dla dzieci, rodzice też się dobrze bawią 😀 wiem to z własnego doświadczenia 😉

        Odpowiedz
      • 9 października 2020 o 11:40
        Permalink

        Bardzo fajne są takie książki. Bardzo uczą są to idealne do rozwijania kreatywności u dzieci.

        Odpowiedz
  • 5 października 2020 o 21:36
    Permalink

    ostatnio robiliśmy serię eksperymentów i wiem, że to jest zawsze super zabawa, więc ta książka to też na pewno totalny szał 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *