Budyń jaglany z cynamonową słomką ptysiową
Uwielbiam jabłka pod wszelką postacią. Czy to zesmażone położone na kromkę chleba czy też w szarlotce. Połączenie ich z cynamonem jest obowiązkowe. Moi domownicy lubią taki smak. Postanowiłam połączyć jabłka z cynamonową słomką ptysiową Brześć. Wyszło smaczne drugie śniadanie lub deser, jak kto woli.
Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka ( u mnie krowie mleko)
2 łyżki miodu
4 łyżki jabłek zasmażanych
słomka ptysiowa z cynamonem “Brześć”
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod zimną wodą. Do gotującego mleka wsypać kaszę. Gotować przez 20 minut na małym ogniu do wchłonięcia całego mleka. Przełożyć do blendera, dodać miód. Zmiksować na gładką, budyniową masę.
Na dno miseczki wykładamy cynamonową słomkę ptysiową, u mnie wyszło siedem sztuk. Przykrywamy jeszcze ciepławym budyniem jaglanym. Na kaszę wykładamy jabłka. Dekorujemy słomką ptysiową.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam takiego budyniu, a z wielką chęcią bym spróbowała.
U nas takie słomki znikają w kilka chwil 🙂 Pyszny deserek 🙂
Bardzo fajny przepis już go sobie zapisujé.Pozdrawiam.
Bardzo fajny przepis, może kiedyś spróbuję, chociaż nie lubię ZASMAŻANYCH jabłek, pod każdą inną postacią tak, ale nie zasmażane. Mimo to spróbuję, moja rodzinka lubi jabłka zasmażane, więc w razie czego oni zjedzą, nie są wybredni, nie to co ja, hahaha.
Zapraszam także do mnie.
http://akilegna-kib.blogspot.com/2018/05/wibo-scipy-lip-gloss.html
Super przepis i super pomysl. Na pewno skorzystam jednak mleko zastapie roslinnym.
Jadłam groszek, słomki jeszcze nie, musze spróbowac:-)
Świetny pomysł na deser!
Slomkę kocham, ale budyniu to ja do ust nie wloze 😁
Dobry pomysł na deser:) ciekawe połączenie smaków
Człowiek jest na diecie, a tutaj takie pyszne rzeczy 🙁
Lubię kaszę jaglaną w różnej wersji 🙂
Budyń też lubię, cynamon lubię ,więc przepis jest dla mnie 🙂
Mmmm wygląda pysznie, lubię różności, ale tego jeszcze nie próbowałam, muszę się kiedyś skusić 😀
ale to apetycznie wygląda 😉
Wygląda super, jestem ciekawa czy moje księżniczki zjedzą… 🙂
mniam! a słomkę ptysiową uwielbiam! 🙂
Uwielbiam budyń, ale takiego jeszcze nie jadłam 🙂
Nie jadłam w takim połączeniu,ale wierzę że było smaczne <3
Znam tą firmę, omnomnom 😉
Świetny pomysł, wygląda apetycznie
Uwielbiam budynie jaglane ! Czasami blenduje je jeszcze z jogutem i kakao albo karobem, dodaję banana. Twój pomysł super 🙂
Chętnie spróbuje tego przepisu
O nie, nie, nie… budyń to nie dla mnie 😀
Uwielbiam budyń jaglany, ale z jabłkami jeszcze nie jadłam, muszę spróbować 🙂
Mmm…aż ślinka cieknie – wygląda przepysznie, chętnie odtworzę ten przepis.
Buziaki i zapraszam do siebie :):*
wygląda smakowiecie! Muszę kiedyś spróbować zrobić!
Ten przepis muszę spróbować koniecznie!
Smakowicie wygląda!
Te słomki to ja mogę pochłaniać bez końca! A w takim połączniu to nigdy nie próbowałam, ale narobiłaś mi takiej ochoty, że jak tylko wrócę do Polski z wojaży to od razu zrobię!!!!
Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje 😊
My tez bardzo lubimy tę słomkę, mega pyszna!
Ukradnę Ci ten przepis 😉 U mnie w domu uwielbiamy kasze jaglaną, więc będzie w sam raz 🙂
Uwielbiam słomkę ptysiową czy groszek ptysiowy <3
Fajny pomysł i chyba nawet przetestuje, ale bez słomki ptysiowej bo nienawidze 😀