Świat herbat – Basilur

Choć jestem typową kawoszką, to zimą nie pogardzę dobrze rozgrzewająca i aromatyczną herbatą. Zwłaszcza wieczorem przy książce czy oglądając film. Lubię zapach aromatów herbaty, który wieczorem pojawia się w domu. Tym razem przeniosłam się w aromaty typowo zimowe. Firma Basilur przenosi nas małej herbaciarni w domowym zaciszu.

Herbata czerpana jest bezpośrednio ze wspaniałych ogrodów na wyspie Cejlon. BASILUR przynosi smak wspomnień dawnych herbat ze Sri Lanki w innowacyjnych mieszankach i ciekawych opakowaniach. Oferuje nie tylko zdrowy i orzeźwiający napój ale i podróż przez 5000 lat historii tworzenia herbaty dostosowany do różnorodnej gamy smaków konsumentów na całym świecie.

Herbaty BASILUR są pakowane w ciągu kilku dni od zerwania liści. Co ważne, jest pakowana w tym samym miejscu, gdzie rośnie, co niepomiernie wpływa potem na wyborną jakość każdej zaparzonej filiżanki napoju.

Firmie Basilur Tea udało się z biegiem lat stworzyć kilka znakomitych kolekcji herbat, które docenili i zaakceptowali koneserzy z całego świata. Festival Collection, Leaf of Ceylon, Ceylon Map – to nazwy kolekcji niepowtarzalnych herbat liściastych pochodzących z takich regionów jak Uva, Kandy, Dimbula, Nuwara Eliya. Warto wymienić kolekcję Bouquet, a to z tego względu, że cieszy się szczególnym uznaniem Pań. Z kolei kolekcja Fruit & Flowers to zupełnie nowe doświadczenie i nowe doznania dla amatorów herbaty. Ten produkt pozwala na indywidualne eksperymenty podczas ceremonii parzenia herbaty, ponieważ do dyspozycji mamy nie tylko herbatę w czystej postaci, ale również mieszanki kwiatowo owocowe, które każdy amator łączy wedle własnego gustu i smaku.NEW YEAR’S GIFT 

Czarna herbata cejlońska, liściasta, naturalne owoce wiśni, kwiat słonecznika z naturalnym aromatem cherry z migdałami.

WINTER HOLIDAYS

Czarna herbata cejlońska, liściasta, naturalne cherry i skórka pomarańczowa, naturalny kwiat pomarańczy i wanilii, smaki truskawek i kremu.

Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st. C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:
– Przy parzeniu krótkim do 3 minut , napar jest orzeźwiający i pobudzający.
– Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym.

 

Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.

Herbaty zamknięte są w puszkach typu Vintage. W środku każdej puszki foliowe opakowanie, w którym szczelnie zamknięta jest herbata.

Herbatę pijam głównie zimą. Rozgrzewam się nią. Po otwarciu opakowania od razu wyczuwamy mnóstwo aromatów uwalniających się z środka.

W herbacie Winter Holidays aromat wiśni i lekki zapach pomarańczy. To właśnie one skłoniły mnie do wypróbowania jej w pierwszej kolejności. Po zaparzeniu zapach czarnej herbaty. Nie jest on mocny.

Herbata New Yer’s gift to zdecydowany aromat krokoszu barwierskiego. Taki mocny zapach. Jednak to nie był mój smak.

Pamiętam czasy jak z koleżankami chodziłyśmy do herbaciarni. Jeszcze w czasach szkolnych. Co tydzień spotykałyśmy się i wybierałyśmy na ploty przy dobrej herbatce. Tak właśnie się czułam pijąc herbaty Basilur. W zaciszu swojego domu przenosiłam sie do aromatycznej herbaciarni. Wspaniałe uczucie.

Każda herbata Basilur jest pięknie zapakowana, wiec może posłużyć jako prezent.  Zapraszam na zakupy.

 

Basilur

38 myśli na temat “Świat herbat – Basilur

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *