Rogaliki mleczno – maślane

Domowe rogaliki i ich zapach rano. Czujemy się niczym w sklepie ze świeżym pieczywem. Taki zapach będzie roznosił się po domu jeśli skusimy się na upieczenie rogalików mleczno maślanych. Jeszcze ciepławe posmarowane prawdziwym masłem. Czy może być smaczniejsze śniadanie?

Składniki:

szklanka mleka + 3 łyżki

100 g masła

1/2 szklanki cukru

3 jajka

szczypta soli

4 szklanki mąki

5 g świeżych drożdży

Z drożdży,1/2  szklanki mleka,  odrobiny cukru i mąki robimy zaczym. Mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Rozpuszczamy masło  studzimy. Podgrzewamy mleko. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i resztę składników. Zostawiamy 3 łyżki mleka i 2 łyżeczki cukru. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na okrągły placek.Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów. Zwijamy od szerszej krawędzi do węższej. Rogaliki przekładamy na blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

W małej miseczce łączymy pozostawione mleko z cukrem. Smarujemy nim wyrośnięte rogaliki.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

35 komentarzy do “Rogaliki mleczno – maślane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *