Rogaliki mleczno – maślane
Domowe rogaliki i ich zapach rano. Czujemy się niczym w sklepie ze świeżym pieczywem. Taki zapach będzie roznosił się po domu jeśli skusimy się na upieczenie rogalików mleczno maślanych. Jeszcze ciepławe posmarowane prawdziwym masłem. Czy może być smaczniejsze śniadanie?
Składniki:
szklanka mleka + 3 łyżki
100 g masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
szczypta soli
4 szklanki mąki
5 g świeżych drożdży
Z drożdży,1/2 szklanki mleka, odrobiny cukru i mąki robimy zaczym. Mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Rozpuszczamy masło studzimy. Podgrzewamy mleko. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn i resztę składników. Zostawiamy 3 łyżki mleka i 2 łyżeczki cukru. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na okrągły placek.Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów. Zwijamy od szerszej krawędzi do węższej. Rogaliki przekładamy na blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
W małej miseczce łączymy pozostawione mleko z cukrem. Smarujemy nim wyrośnięte rogaliki.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Kocham pieczywo maślane więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Bułeczki maślane z marketów czuć chemią, a chciałabym zjeść takie aromatyczne i naturalne 😀
Wyglądają naprawdę smakowicie. Razem z siostra kiedyś takie robiliśmy. Cudne wyszły!
Te rogaliki wyglądają tak apetycznie, że mimo późnej godziny zrobiłam się mega głodna!
Uwielbiam takie wypieki jak rogaliki. Szkoda, że nie mam czasu bo chętnie bym je przygotowała
Uwielbiam takie rogaliki, jednak ja zawsze robię je z marmoladą albo nutellą w środku.
Biorę wszystko i nie oddam:) Bardzo lubię takie rogaliki i często robię je moim chłopcom na przekąskę 🙂
ja bym chyba dodała jakąś polewę lub nadzieje, ale sam przepis zapisuję 🙂
Bardzo często robię takie rogaliki, moje dzieci je uwielbiają i zawsze nie wiedzą jakie nadzienie jest tym razem w środku.
Musze przyznać, że wyglądają obłędnie. Dodaję do zakładek i niebawek wypróbuję
Wyglądają apetycznie
ZAPRASZAM DO MNIE
Mniam! Wyglądają mega apetycznie 🙂
Szkoda, że nie umiem robić nic z drożdzami, bo muszą być pyszne!
to nic trudnego. ja kiedyś też się obawiałam.
Mniam 😊
owszem
Wyglądają cudownie, widać że są puszyste i delikatne. Zdecydowanie musze spróbować je zrobić.
Polecam
Ale mi narobiłaś smaka! Muszę w weekend upiec. Mmm, już czuję ten piękny zapach maślany unoszący się po całym domu 🙂
Owszeem od razu domownicy będą chcieli spróbować
Ja narazie tylko bułeczki piekłam, może czas na rogaliki:-)
Te rogaliki będą na pewno świetne dla mojego małego syneczka! Dzięki!
Koniecznue muszę zapisać przepis
No i zrobiłam się głodna 😀 Przepis wypróbuję w mojej kuchni. Widzę, że będę tu częściej zaglądała 🙂 Pozdrawiam
Brzmi pysznie 😉
mniam, ale mi narobiłaś smaka 🙂 Przepis na pewno wypróbuję w weekend! 🙂
Świetne są te rogaliki! Moja babcia często takie piecze 🙂
Gdyby nie dieta na pewno bym znów je skosztowała!
Pyszności, muszę zrobić na niedzielę 🙂 akurat będę mieć gości.
ale smakowicie wyglądają! Mega sprawa!
Kiedyś sama zrobię – jak juz bede miec sprawny piekarnik
o mniam <3
uwielbiam rogaliki 🙂
Szybko i smacznie,już mam w ulubionych przepis 🙂
Super śniadanie, jeszcze tylko żeby ktoś wstał wcześniej i je upiekł… 😉 Mam nowe zadanie dla kochanego mężusia! 😉
Kocham słodkie bułki i rogaliki, ale niestety nie jadam 🙁
Uwielbiamy rogaliki, szczególnie gdy gdzieś jedziemy 🙂 przepis warty wypróbowania
Wydaje się dość proste. Muszę spróbować 😀
Mam baardzo podobny przepis i korzystam z niego jakieś 17 lat!!! (Boszzz jaka stara jestem 😛 ) a rogaliki zawsze robią furorę 🙂