Nadziewane bułeczki pszenno – żytnie
Bułki ze smacznym nadzieniem idealne na obiad jak i na kolację. Smaczne i łatwe do przygotowania. Z dodatkiem mąki żytniej.
Mąka żytnia razowa typ 2000 otrzymywana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta. To mąka pełnoziarnista, podczas procesu produkcji zostały w niej zachowane najcenniejsze wartości odżywcze. Mąka zawiera sporą ilość cennego dla organizmu błonnika, który przyspiesza eliminację resztek niestrawionego pokarmu.
Fosfor, występujący mące żytniej typ 2000 pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała jest źródłem potasu, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego w krwi. Magnez natomiast dodaje energii osobom osłabionym i mającym problemy z koncentracją.
Produkty z żyta w tym również mąka zawierają fluor, który wzmacnia kości i zęby, dodaje energii i buduje tkankę mięśniową. Regularne spożywanie produktów z dodatkiem mąki żytniej z pełnego przemiału wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, usuwa medale ciężkie z organizmu.
Ciasto drożdżowe
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej razowej
15 g świeżych drożdży
szklanka ciepłej wody
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka oliwy
Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem oraz 5 łyżkami mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Pozostałe składniki wsyp do miski. Dodaj zaczyn. Ciasto wyrabiaj przez 3-5 minut. Miskę przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotujemy farsz.
Farsz:
30 dag kiełbasy śląskiej
1 papryka
1 średnia cebula
4 łyżki kukurydzy
50 dag serka sałatkowego typu feta
olej do smażenia
sól do smaku
Kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy całość. Wykładamy kiełbasę do miski, studzimy. Do chłodnej kiełbasy dodajemy kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę i serek pokruszony.
Z ciasta formujemy 10 bułeczek. Każdą rozpłaszczamy w dłoni. Na środek wykładamy łyżkę farszu. Zawijamy i formujemy podłużne bułeczki. Pozostawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Proste rozwiązanie, a dajace tak dużo kulinarnych możliwości. 😉
Fajne te bułeczki
I zrobiłam się głodna. 😀
Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie.
Pozdrawiam
Fajny pomysł- ja niestety odpuszczę bo nie umiem robić rzeczy z drożdzami 😉
fajne bułeczki można jeszcze jakieś warzywo dodać
Zapisuję przepis napewno niebawem zrobię.
Bardzo oryginalny przepis 🙂 Jeszcze się z takim nie spotkałam i kusi mnie, żeby go przetestować 🙂
Oj ślinka mi pociekła.Chętnię wypróbuję przepis.Mój mąż czasami kupuje podobne do pracy.Teraz będzie mial domowe i smaczniejsze 🙂
Domowe wypieki uwielbiam. Do tego przepisu koniecznie jeszcze jakiś smaczny sosik 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie bym się poczęstowała 🙂
Jakie apetyczne,kusisz.Fajny blog będę obserwować.
Oj nadzienie w sam raz dla mnie 🙂 Aż ślinka cieknie!
Ojej, ale apetyczne. Uwielbiam takie przepisy na przekąski, a bułeczki to już w ogóle!
Jakie to musi być dobre 🙂 Może niezbyt wiosenne danie, ale i tak spróbuję 🙂
Wspaniale wyglądają. Wytrawne wypieki bardzo lubię