Nadziewane bułeczki pszenno – żytnie

 

Bułki ze smacznym nadzieniem idealne na obiad jak i na kolację. Smaczne i łatwe do przygotowania. Z dodatkiem mąki żytniej.

Mąka żytnia razowa typ 2000 otrzymywana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta. To mąka pełnoziarnista, podczas procesu produkcji zostały w niej zachowane najcenniejsze wartości odżywcze. Mąka zawiera sporą ilość cennego dla organizmu błonnika, który przyspiesza eliminację resztek niestrawionego pokarmu.

Fosfor, występujący mące żytniej typ 2000 pomaga  utrzymać prawidłową wagę ciała jest źródłem potasu, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego w krwi. Magnez natomiast dodaje energii osobom osłabionym i mającym problemy z koncentracją.

Produkty z żyta w tym również mąka zawierają fluor, który wzmacnia kości i zęby, dodaje energii i buduje tkankę mięśniową. Regularne spożywanie produktów z dodatkiem mąki żytniej z pełnego przemiału wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, usuwa medale ciężkie z organizmu.

Ciasto drożdżowe

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki żytniej razowej

15 g świeżych drożdży

szklanka ciepłej wody

szczypta soli

szczypta cukru

łyżka oliwy

Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem oraz 5 łyżkami mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Pozostałe składniki wsyp do miski. Dodaj zaczyn. Ciasto wyrabiaj przez 3-5 minut. Miskę przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotujemy farsz.

Farsz:

30 dag kiełbasy śląskiej

1 papryka

1 średnia cebula

4 łyżki kukurydzy

50 dag serka sałatkowego typu feta

olej do smażenia

sól do smaku

Kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy całość. Wykładamy kiełbasę do miski, studzimy. Do chłodnej kiełbasy dodajemy kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę i serek pokruszony.

Z ciasta formujemy 10 bułeczek. Każdą rozpłaszczamy w dłoni. Na środek wykładamy łyżkę farszu. Zawijamy i formujemy podłużne bułeczki. Pozostawiamy na 20 minut do podrośnięcia.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

15 komentarzy do “Nadziewane bułeczki pszenno – żytnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *