Jagodzianki
U nas pogoda nie dopisuje, co chwilę pada deszcz. Ostatnio kupiłam jagody, ale nie było chętnych na zjedzenie. Dlatego postanowiłam zrobić domowe drożdżówki z jagodami – jagodzianki .
Składniki:
50 d drożdży
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
60 g masła
70 g cukru
2 jajka
szklanka jagód
Drożdże włożyć do miseczki zasypać 2 łyżkami cukru. Poczekać aż się rozpuszczą. Wlewamy podgrzane mleko z masłem, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystko miksujemy razem. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto łyżką lub rękami. Ciasto ma być elastyczne, dobrze napowietrzone. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy kulki wielkości dłoni. Każdą delikatnie spłaszczamy i w środek nakładamy jagody. Zlepić placek w sakiewkę i uformować kulki. Kuleczki układamy na blachę zlepieniem do dołu. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone wystudzić na kratce. Można polać lukrem. Smacznego.
Robicie czasem drożdżówki, czy macie swoją ulubioną piekarnię którą rano odwiedzacie?
kocham jagodzianki, jeszcze drożdżowe to już w ogóle 🙂
Jagodzianki to smaki mojego dzieciństwa. Moja prababcia takie robiła. Mam zamrożone jagody, więc być może w najbliższych dniach wypróbuję Twój przepis 🙂
Uwielbiam wszystko, co jest jagodowe 🙂
Wyglądają jak ze sklepu! Chętnie bym zjadła jedną 😉
wypakowane jagodami po brzegi! uwielbiam takie!!
Mniam! Smak z dziecinstwa 🙂
Wyglądają obłędnie 🙂 Ale mi narobiłaś smaka 🙂
Szczerze mówiąc nigdy jakoś nie zajadałam się jagodziankami. Z domowych drożdżówek jadłam podobne z serem 😉
Uwielbiamy z chlopakami jagodzianki, ale jeszcze sami nie robiliśmy 🙂
Jagodzianki są najlepsze ❤️ sama jeszcze nigdy nie robiłam, jakoś się nie złożyło
Mniam! Narobiłaś mi apetytu 😉
Mmm…
Teraz mam okropną ochotę na coś słodkiego.
Wyglądają przepysznie.
Wyśmienite… i super wyglądają. U nas np. mamy przepis na jagodzianki z ziemniakami – dłużej zachowują świeżość…
Wyglądają bardzo apetycznie, nabrałam ochoty , aby takie zjeść.
Pychota!
Uwielbiam, mogłabym jeść codziennie! 🙂
Ale mi narobiłaś apetytu.
uwielbiam jagodzianki posypane pudrem, lukier to dla mnie zbyt duża dawka słodyczy 😀
W środku wyglądają wręcz mistrzowsko 😀 Mniam, przepyszne 🙂
Takie jagodzianki to dla mnie smak dzieciństwa 🙂 akurat mam w domu jagody, już wiem jak je wykorzystam! 🙂
Jagodzianki kojarzą mi się z babcia, uwielbiam je!
Najprawdziwsze i najsmaczniejsze to domowe jagodzianki!
Pysznie wyglądają., Ja ostatnio staram się zrezygnować z cukru.
Ale bym zjadła taką jagodziankę, wyglądają pysznie 🙂
Zjadłabym takie domowe jagodzianki… Ale mi smaka narobiłaś 🙂
Uwielbiam jagodzianki aż sama bym sobie zjadła bo nawet nie pamiętam kiedy ostatnio ich próbowałam.
Pozdrawiam !
A z czym te jagodzianki ? 😉 Kultowy żart. Chętnie wypróbuje przepis 😉
Kocham jagodzianki muszę je wypróbować 🙂
Ja niekoniecznie, ale mój mąż je uwielbia 🙂
Oj aż mi ślinka cieknie, uwielbiam jakodzianki, jeść nie robić 😛
Dawno nie jadłam jagodzianek, a to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa.
Lubię takie domowe drożdżówki jednak sama ich nie robię. Najlepsze drożdżówki robi babcia męża 🙂
Wyglądają pysznie! Ja jednak z tych co kupują, nie robią samemu 😉
Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂 W dzieciństwie często jadłam jagodzianki 😉
Właśnie wracam do domu i zastanawiam się co upiec wspólnie z moimi Maluchami. I już wiem! Skorzystam z przepisu 🙂
Takie jak robiła moja babcia 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis bo niestety ten po babci przepadł na zawsze 🙁
Wyglądają obłędnie 🙂 muszę wypróbować 🙂
Oh moje najulubieńsze 🙂
O teraz mam olbrzymia ochote na slodycze i jagodzianki, ale ze jestem na diecie to pozostaje mi ogladac na zdjeciach, Twoje sa nieziemskie 😀
Uwielbiam jagodzianki, tak bardzo kojarzą mi się z moim rodzinnym domem 🙂