Jagodzianki

U nas pogoda nie dopisuje, co chwilę pada deszcz. Ostatnio kupiłam jagody, ale nie było chętnych na zjedzenie. Dlatego postanowiłam zrobić domowe drożdżówki z jagodami – jagodzianki .

Składniki:

50 d drożdży

500 g mąki pszennej

250 ml mleka

60 g masła

70 g cukru

2 jajka

szklanka jagód

Drożdże włożyć do miseczki zasypać 2 łyżkami cukru. Poczekać aż się rozpuszczą. Wlewamy podgrzane mleko z masłem, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystko miksujemy razem. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto łyżką lub rękami. Ciasto ma być elastyczne, dobrze napowietrzone. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy kulki wielkości dłoni. Każdą delikatnie spłaszczamy i w środek nakładamy jagody. Zlepić placek w sakiewkę i uformować kulki.  Kuleczki układamy na blachę zlepieniem do dołu. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone wystudzić na kratce. Można polać lukrem. Smacznego.

Robicie czasem drożdżówki, czy macie swoją ulubioną piekarnię którą rano odwiedzacie?

38 thoughts on “Jagodzianki”

  1. O teraz mam olbrzymia ochote na slodycze i jagodzianki, ale ze jestem na diecie to pozostaje mi ogladac na zdjeciach, Twoje sa nieziemskie 😀

  2. Uwielbiam jagodzianki aż sama bym sobie zjadła bo nawet nie pamiętam kiedy ostatnio ich próbowałam.
    Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *