Jagodzianki

U nas pogoda nie dopisuje, co chwilę pada deszcz. Ostatnio kupiłam jagody, ale nie było chętnych na zjedzenie. Dlatego postanowiłam zrobić domowe drożdżówki z jagodami – jagodzianki .

Składniki:

50 d drożdży

500 g mąki pszennej

250 ml mleka

60 g masła

70 g cukru

2 jajka

szklanka jagód

Drożdże włożyć do miseczki zasypać 2 łyżkami cukru. Poczekać aż się rozpuszczą. Wlewamy podgrzane mleko z masłem, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystko miksujemy razem. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto łyżką lub rękami. Ciasto ma być elastyczne, dobrze napowietrzone. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy kulki wielkości dłoni. Każdą delikatnie spłaszczamy i w środek nakładamy jagody. Zlepić placek w sakiewkę i uformować kulki.  Kuleczki układamy na blachę zlepieniem do dołu. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone wystudzić na kratce. Można polać lukrem. Smacznego.

Robicie czasem drożdżówki, czy macie swoją ulubioną piekarnię którą rano odwiedzacie?

40 thoughts on “Jagodzianki”

  1. Jagodzianki to smaki mojego dzieciństwa. Moja prababcia takie robiła. Mam zamrożone jagody, więc być może w najbliższych dniach wypróbuję Twój przepis 🙂

  2. Uwielbiam jagodzianki aż sama bym sobie zjadła bo nawet nie pamiętam kiedy ostatnio ich próbowałam.
    Pozdrawiam !

  3. O teraz mam olbrzymia ochote na slodycze i jagodzianki, ale ze jestem na diecie to pozostaje mi ogladac na zdjeciach, Twoje sa nieziemskie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *