Jagodzianki

U nas pogoda nie dopisuje, co chwilę pada deszcz. Ostatnio kupiłam jagody, ale nie było chętnych na zjedzenie. Dlatego postanowiłam zrobić domowe drożdżówki z jagodami – jagodzianki .

Składniki:

50 d drożdży

500 g mąki pszennej

250 ml mleka

60 g masła

70 g cukru

2 jajka

szklanka jagód

Drożdże włożyć do miseczki zasypać 2 łyżkami cukru. Poczekać aż się rozpuszczą. Wlewamy podgrzane mleko z masłem, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystko miksujemy razem. Dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto łyżką lub rękami. Ciasto ma być elastyczne, dobrze napowietrzone. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy kulki wielkości dłoni. Każdą delikatnie spłaszczamy i w środek nakładamy jagody. Zlepić placek w sakiewkę i uformować kulki.  Kuleczki układamy na blachę zlepieniem do dołu. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone wystudzić na kratce. Można polać lukrem. Smacznego.

Robicie czasem drożdżówki, czy macie swoją ulubioną piekarnię którą rano odwiedzacie?

40 myśli na temat “Jagodzianki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *