Budyń jaglany z cynamonową słomką ptysiową

Uwielbiam jabłka pod wszelką postacią. Czy to zesmażone położone na kromkę chleba czy też w szarlotce. Połączenie ich z cynamonem jest obowiązkowe. Moi domownicy lubią taki smak. Postanowiłam połączyć jabłka z cynamonową słomką ptysiową Brześć. Wyszło smaczne drugie śniadanie lub deser, jak kto woli.

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki mleka ( u mnie krowie mleko)

2 łyżki miodu

4 łyżki jabłek zasmażanych

słomka ptysiowa z cynamonem „Brześć”

Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod zimną wodą. Do gotującego mleka wsypać kaszę. Gotować przez 20 minut na małym ogniu do wchłonięcia całego mleka. Przełożyć do blendera, dodać miód. Zmiksować na gładką, budyniową masę.

Na dno miseczki wykładamy cynamonową słomkę ptysiową, u mnie wyszło siedem sztuk. Przykrywamy jeszcze ciepławym budyniem jaglanym. Na kaszę wykładamy jabłka. Dekorujemy słomką ptysiową.

Smacznego!

Znalezione obrazy dla zapytania słomka ptysiowa z cynamonem

Brzesc logo c3b8fe7394b8ed5b31ee528e2b37677e187a24f73198fbf222ab1699492beb6b

32 thoughts on “Budyń jaglany z cynamonową słomką ptysiową”

  1. Te słomki to ja mogę pochłaniać bez końca! A w takim połączniu to nigdy nie próbowałam, ale narobiłaś mi takiej ochoty, że jak tylko wrócę do Polski z wojaży to od razu zrobię!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *